fbpx

Talpmasszázs eszköz házilag

Gyenei Ágnes

Gyenei Ágnes

Mutatok egy nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető talpat masszírozó eszközt, amihez csak pár dologra lesz szükséged. Ezt a talpmasszázs eszköz házilag is könnyen el tudod készíteni.

Azt, hogy miért is masszírozd a talpad, arra itt kaphatsz választ: Miért masszírozd a talpad? – Masszírozd a talpad! (masszirozdatalpad.hu)

Először is keress egy cipősdobozt. A legjobb, ha teteje is van, illetve a te lábméretednek megfelelő legyen ez a doboz. Lehet egy kicsit nagyobb is, hogy kényelmesen elférjen benne a lábad, de kisebb ne legyen. Természetesen egy sima, kb. 15 cm magas papír vagy műanyag doboz is megfelelő, ha belefér a lábad.

Ha van otthon széles ragasztószalagod, tekerd körbe 2-3x a dobozt, hogy biztosan jól tartson és ne szakadjon szét. Ha jó erős, masszív ez a doboz, akkor erre nincs szükség.

Talpmasszázs eszköz házilag

-elkészítése

Ha ezzel készen vagy, akkor a doboz magasságának kb. 1/3-áig fel kell töltened a dobozt olyan anyaggal, ami masszírozni fogja a talpad.

Ez lehet:

  • száraz bab,
  • csicseriborsó,
  • szemes kukorica,
  • száraz tészta,
  • csonthéjasok magvai (pl. cseresznye, meggy, szilva, barack),
  • vadgesztenye,
  • héjas dió,
  • kavics,
  • fakéreg vagy mulcs.

Van pár dolog, amire figyelned kell az egyes anyagoknál.

héjas dió (lehetőleg friss dió legyen és ne nagyon régi, mert a sok éves dió már annyira kiszáradt, hogy nagyon könnyen törik a héja és könnyen felsértheti a talpad)

száraz tészta (válassz vastagabb falú tésztát, ami nehezebben törik. Pl. kagyló, orsó, vagy szarvacska tészta)

vadgesztenye (tüskés burok nélküli legyen!!)

cseresznyemag, meggymag (ha a földről szedted fel, akkor mindenképp mosd át és szárítsd is meg mielőtt a dobozba teszed)

fakéreg (vagy kisebb darabokat keress, kb 4-5-6 cm hosszúakat és 1-2 cm széleseket vagy egy nagyobb, szélesebb és jó kérges darabot tegyél a dobozba, aminek jó mély barázdái vannak.)

kavics (lehetőleg simább felszínű kavicsot keress vagy vásárolj. Persze kerülhet bele pár kicsit érdesebb felületű is, de arra figyelj, hogy a túl éles kövek sérülést is okozhat. A másik fontos, hogy kb. azonos méretűek legyenek ezek a kavicsok. 1-2 cm vagy 3-4-5 cm. Azért ne tedd őket egy dobozba, mert a kisebb kavicsok le fognak kerülni a doboz aljára és csak a nagyokon fogsz lépkedni.

A felsorolt anyagok közül bármelyiket bele teheted a dobozodba, de arra figyelj, hogy ne keverd őket. Fontos, hogy azonos méretűek kerüljenek bele, mert ahogy majd taposol a dobozban, a nagyok felül maradnak, a kisebbek pedig le fognak kerülni a doboz aljára és azoknak nem lesz hatásuk.  

– használata

Ha készen vagy, tedd a földre a dobozt, óvatosan lépj bele mezítláb és kezdj el lépegetni benne. Először úgy helyezd el a dobozt, hogy legyen miben kapaszkodnod, mert elsőre kellemetlen érzés lehet a talpadnak, ha nem szoktál mezítláb mászkálni a földön vagy a fűben.

Ha egy dobozod van, akkor egy idő után cserélj lábat és a másikkal is lépegess benne, lehetőleg ugyanannyi időt.

Ha van két cipősdobozod, akkor a másikba tegyél egy teljesen másfajta anyagot. Így egyszerre tudod mindkét dobozt használni, vagyis egyik lábbal az egyik, másik lábbal a másik dobozban taposol. Ebben az esetben is mindenképp cserélj lábat egy idő után.

Ha egy dobozod van, akkor egy idő elteltével cseréld ki a doboz tartalmát. Pár napig, vagy hétig használj mondjuk nagyobb felületű anyagot, pl. diót, gesztenyét, nagyobb kavicsot. Majd cseréld ki apróbb magvakra (cseresznye, kukorica, bab). Mert mindegyik másképp és más területeken stimulálja a talpad.

Talpmasszázs eszköz házilag

– alkalmazása

Kezdetben elég, ha csak pár percet járkálsz a dobozban. Majd napról napra növelheted ezt az időt, akár 10-15 percig is sétálhatsz benne. Akár naponta többször is.

Kezdetben az is jó, ha nem állva taposol benne, hanem ülve. Nyugodtan ülj le egy szék vagy kanapé szélére, tedd a lábaid alá a dobozt, lépj bele és lépegess benne. Így kisebb nyomás fogja érni a talpad, ez kezdetben, amíg hozzászoksz egy jó megoldás. De az igazi hatást akkor éred el, ha teljes testsúlyodat rá tudod helyezni a választott anyagra.

Ha a talp valamelyik részén erős fájdalmat érzel, akkor pár napig ne használd a dobozt. Jegyezd fel magadnak, hogy hol éreztél fájdalmat és az kb. milyen erős volt (1-10-ig skálán). Majd, amikor újra elkezdesz taposni benne, figyeld meg, hogy még mindig érzed e az erős fájdalmat. Ha igen, akkor azt javaslom, hogy keress fel egy reflexológust, aki meg tudja nézni, hogy valóban van e ott probléma.

Az, ha kisebb fájdalmat vagy kellemetlenséget érzel a talpadon a dobozban járkálás során, az nem azt jelenti, hogy feltétlen probléma van az adott területen. Mivel el vagyunk szokva az egyenetlen talajon való mezítlábas járástól, így kezdetben érzékeny lehet a talp. De ez természetes.

Gyenei Ágnes

Gyenei Ágnes

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

8 ok, amiért reflexológus lettem

8 ok, amiért reflexológus lettem Ez a poszt egy kicsit személyesebb hangvételű lesz, de szeretném, ha jobban megismernél.  2011-ben volt egy magánéleti válság az életemben, ami elindított a természetgyógyászat irányába. Közel két év volt, mire megkaptam a bizonyítványt, hiszen 4

Tovább olvasom »

Talp önmasszázs feljegyzések

Amikor saját magadnak masszírozod a talpad, biztosan lesz egy-két észrevételed ezzel kapcsolatban. Pl.: Ezeket érdemes feljegyezni, mert késöbb nagy segítséget fog adni számodra. Készítettem egy egyszerű táblázatot, amelyet le tudsz tölteni és kinyomtatni, hogy masszázs közben vagy inkább utána fel

Tovább olvasom »