fbpx

Hogyan masszírozd a talpad?

Gyenei Ágnes

Gyenei Ágnes

Hogyan ülj a masszázsnál?

A hogyan masszírozd rendszeresen a talpad egy olyan kérdés, amire jó hosszan lehetne válaszolni. Most mégis megpróbálom csak a legfontosabbakat összeszedni ebben a cikkben.

Talán a legfontosabb, hogy tudd, hogy miért és hogy hol, melyik területet masszírozd a talpadon. Magát a reflexpontok helyét megtanulhatod akár könyvből, szakembertől személyesen vagy akár egy tanfolyamon, kurzuson.

Ha könyvből tanulod, akkor mindenképp olyat keress, amit szakember írt és ahol a képek mellett részletesen le is van írva, hol találod meg az egyes szervekhez tartozó reflexpontokat. Minden esetben szükséged lesz egy részletes, jól használható talptérképre, amelyen a leírás alapján könnyen eligazodsz.

Hogyan ülj masszázs közben?

Ha ez megvan, akkor keress egy olyan helyet, ahol kényelmesen tudsz masszírozni. Ha széken szeretnél ülni, akkor az ne legyen túl magas és ne legyen a két oldalán karfa. Egy sima egyszerű szék is megfelel, de mindenképp tegyél rá párnát vagy eleve párnázott széket válassz. Ebben az esetben a legkönnyebben úgy éred el a talpad, ha az egyik bokád felteszed a másik térdedre. Vagy tedd a lábad egy előtted lévő szék ülőfelületére.

Hogyan ülj masszázs közben

A másik lehetőség, hogy egy kanapéra vagy az ágy szélére ülsz hosszában úgy, hogy az egyik lábad lelóg. Így kényelmesebb, mintha mind a két lábadat fel kellene tenni rá és úgy előrehajolni a talpadhoz. A kanapén lévő lábad hajlítsd be, a térded döntsd oldalra, így a talpad a másik térded mellé kerül és így könnyen eléred.

A harmadik lehetőség a földön való ülés. Ezt csak akkor javaslom, ha elég hajlékony vagy és ülve simán rá tudsz borulni a lábaidra a felsőtesteddel. Akkor biztosan nem fog gondot okozni, hogy elérd a talpad. Egyébként nagyon hamar kényelmetlen lesz.

Mire lesz szükséged?

Bármelyiket is választod, mindenképp kell egy törölköző, hogy ne olajozd össze az ülőfelületet, sem a ruhád. Keress egy olyan törölközőt, amit nem sajnálsz összeolajozni és tedd azt a lábaid alá. Mivel felváltva masszírozod a talpaidat, így kell egy törölköző az éppen nem masszírozott, de már olajos lábad alá is.

Készíts oda egy guriga papírtörlőt, ha meg kell törölnöd a kezed, és popsitörlőt, mert az remekül leszedi az olajat a lábadról, kezedről. Legyen kéznél papír zsebkendő, szükséged lehet rá, és természetesen az olaj vagy krém (nem testápoló!).

Tedd jól látható helyre a talptérképe(ke)t, illetve a sorrend leírását vagy ami alapján masszírozol.

A saját talpadhoz nem feltétlen szükséges a fertőtlenítő. De könnyen előfordulhat, hogy olyan fertőzés van a talpadon, ami nem okoz tüneteket, problémát, azonban azt könnyen át tudod vinni pl. az arcodra (elég, ha csak kicsit megvakarod a bőröd), ott pedig már jelentkezhet a fertőzés. Így érdemes egy sima kézfertőtlenítő folyadékkal, spray-vel, géllel áttörölni a talpat, lábfejet, különösen az ujjak közötti területet. Ez gyorsan megszárad és utána már fel lehet vinni az olajat, krémet a bőrre.

Mit használj a masszázshoz?

Ha mindezzel megvagy, kicsit melegítsd be az ujjaidat. Mozgasd át őket 1-2 perc alatt. Zárd ökölbe majd hirtelen nyújtsd ki az ujjaidat. Zongorázz a levegőben, és csinál pár csukló körzést mindkét irányba.

Ezután pedig a lábfejet, lábujjakat is melegítsd be kicsit. Simíts végig a lábszáradtól a lábfejen és talpadon át az ujjaid végéig. Ezt megteheted olajos kézzel, de még szárazon is (olaj nélkül). Ököllel simíts végig a talpadon, majd mozgasd át a láb ujjait is. Fogd meg a nagylábujjad, körkörösen mozgasd, végül óvatosan húzd felefele. Így haladj végig az ujjakon. Majd még egyszer simíts végig az egész lábfejen és a talpadon az ujjak irányába.

Az, hogy krémmel vagy olajjal masszírozol az a te döntésed lesz. Javaslom, hogy próbáld ki mindkettőt és meglátod neked melyik jön be. De ha olajat használsz, akkor először mindig csak egy keveset tegyél a kezedre, azt kend szét a tenyereden és a talpadon, lábfejeden. Aztán ha kevésnek gondolod, tegyél rá még egy kicsit., Azért ne használj egyből túl sok olajat, mert nem fogod tudni megtartani az adott ponton az ujjad, mindig el fog csúszni.

Olaj vagy krém?

Ha a krémet választod, akkor semmiképp ne testápoló vagy kézkrém legyen, hiszen ezek nagyon gyorsan beivódnak a bőrbe, így nem fog csúszni, csak nagyon rövid ideig. Válassz olyan zsíros krémet, ami lassan szívódik be. A legjobb a kimondottan erre a célra készített masszázskrém. Szinte bármelyik illatszer üzletben találsz.

Akár olajat, akár krémet választasz, keress olyat, ami növényi alapú, ha megteheted bio legyen. Ha nem természetes anyagból van a krém, rengeteg méreganyagot juttatsz a szervezetedbe egy-egy masszázs alkalmával.

Nekem ez a kedvencem: Yamuna masszázsolaj (keresgélj az interneten, mert szokott lenni kicsi kiszerelésben is, ami csak 50 vagy 100 lm-es, az is bőven elég.)

Hogyan masszírozd a talpad?

Majd jöhet a tényleges reflexzónás talpmasszázs. Vagyis a megfelelő sorrendben, a megfelelő reflexpontok helyét masszírozd át 0,5-3 percig (pontonként eltérő, hogy melyik reflexpontot mennyi ideig lehet vagy szabad masszírozni). Alkalmazhatsz pontnyomást, körkörös masszázst, kihúzó masszázst, masszírozhatsz finoman, középerősen és erősen is, attól függ, melyik szerv mit igényel, illetve melyik szerv reflexpontja mennyire érzékeny.

Arra mindig figyelj, hogy csak a fájdalomhatárig masszírozz. Vagyis nem fájhat a talpmasszázs. Érzékeny lehet, főleg, ahol probléma van, de ez is csak jólesően fájhat.

Eszközzel vagy anélkül?

Sokan szokták kérdezni, hogy elfáradt az ujjuk, használhatnak e valamilyen eszközt a masszázshoz. Én ezt semmiképp nem javaslom. Az ujjaid előbb-utóbb meg fognak erősödni, ha rendszeresen masszírozol. Ha elfáradt az ujjad inkább hagyd abba, pihentesd kicsit, majd folytasd a talp masszázsát.

Azért nem javaslom az eszköz használatát, mert azzal nem érzed a talpon lévő elváltozásokat. Amikor masszírozod a talpad, az ujjaid hegyével érezni fogsz kisebb-nagyobb szemcséket, rücsköket, göböket, ugráló területeket egyes helyeken (általában a reflexpontokon). Ezek fontos visszajelzések lehetnek a számodra, főleg, ha rendszeresen figyelsz ezekre a jeleke. Azonban, ha valamilyen eszközzel végzed a masszázst, akkor mindezt nem fogod érezni vagy csak letompítva, ami nem lesz egy hiteles jelzés.

Egyébként azt az eszközt ugyanúgy fogni, szorítani, irányítani kell, tehát ugyanúgy megterheli az ujjakat, mint ha anélkül végeznéd a reflexpontok masszázsát.

Ha meg szeretnéd tanulni, hogy hogyan masszírozd a talpad, nézd meg a részleteket itt!

Gyenei Ágnes

Gyenei Ágnes

2 válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

8 ok, amiért reflexológus lettem

8 ok, amiért reflexológus lettem Ez a poszt egy kicsit személyesebb hangvételű lesz, de szeretném, ha jobban megismernél.  2011-ben volt egy magánéleti válság az életemben, ami elindított a természetgyógyászat irányába. Közel két év volt, mire megkaptam a bizonyítványt, hiszen 4

Tovább olvasom »

Talp önmasszázs feljegyzések

Amikor saját magadnak masszírozod a talpad, biztosan lesz egy-két észrevételed ezzel kapcsolatban. Pl.: Ezeket érdemes feljegyezni, mert késöbb nagy segítséget fog adni számodra. Készítettem egy egyszerű táblázatot, amelyet le tudsz tölteni és kinyomtatni, hogy masszázs közben vagy inkább utána fel

Tovább olvasom »