fbpx

Talptérképek

Kattints arra a színes téglalapra, amelyiket szeretnéd megnézni.

reflexzónás talptérkép

A nyomtatható szöveges leírást itt találod: Vizeletkiválasztó rendszer – nyomtatható

 1. vese: hajlítsd be a lábujjaidat, alatta lesz egy kis gödör. A gödör aljától mérj ki 3 hüvelykujjnyi távolságot és a 3. hüvelykujj alatt lesz a vese pontja. Vagy a 2-3. lábujj között lefele, a talppárna aljától 1 ujjbegynyire. Masszázsa körkörösen vagy pontnyomogatással 2 percig középerősen
 2. húgyvezeték: a vese alsó részéről induló és a húgyhólyagot összekötő vonal. A vesétől a hólyag felé masszírozzuk húzó mozdulattal, 0,5 percig középerősen.
 3. húgyhólyag: a belső talpélen a sarokpárna előtti kissé kidudorodó terület. Kisebb része található a talpi területen, nagyobb része a talp belső oldalán. Masszázsa körkörösen 2 percig középerősen.
 4. húgycső: a húgyhólyag területétől a sarok és a belső boka közötti képzeletbeli vonal közepe felé mutat. Kb. fél cm hosszú. Iránya a hólyag felől a boka és a sarok közötti mélyedés felé, finoman vagy középerősen 0,5 percig.

A nyomtatható szöveges leírást itt találod: Emésztőrendszer – nyomtatható

I. szakasz

 1. szájüreg: a nagylábujj lábfej felöli részén a köröm alatti területtől a lábujj tövéig. A körömtől lefele masszírozzuk 0,5 percig, középerősen.
 2. állkapocs: nagylábujj lábfej felöli részén az első és a második ujjperc ízesülésének területe vízszintesen. Vízszintesen oda-vissza masszírozzuk 0,5 percig középerősen.
 3. fogak: a lábujjak köröm alatti vízszintes területe. Oda-vissza masszírozzuk 0,5 percig erősen.
 4. nyelv: a szájüreg területének közepe függőleges sávban. 0,5 percig középerősen masszírozzuk, lefelé.
 5. torok, garat: a nagylábujj tövénél a belső talpéltől a nagylábujj közepéig. 1 percig középerősen a lábéltől az ujjak irányába. (kampós-forgatásos technika – nyak)
 6. gégefő: a lábfejen az első és a második ujj között a lábujjak tövénél. 0,5 percig középerősen, pontnyomással masszírozzuk.
 7. nyelőcső: talpon az első és a második lábujj tövétől indul lefele a nagylábujj talppárnája mellett. Lefele masszírozzuk húzó mozdulattal 0,5 percig középerősen.

II. szakasz

8. gyomor: a nagylábujj párnája alatt egy ujjbegynyi terület. Körkörösen vagy lefele húzva 1-2 percig középerősen.

9. gyomorszáj: csak a bal talpon található, a nagylábujj és a második lábujj között, a gyomorterület felső részén. Pontnyomással 0,5 percig középerősen.

10. gyomorkapu: csak a jobb talpon található, a gyomor területének alsó és belső szélén. Pontnyomással 0,5 percig középerősen.

11. patkóbél (nyombél): a gyomor alatti területen található, egy ujjbegynyi terület. Körkörösen vagy lefele húzva 1-2 percig középerősen.

12. hasnyálmirigy: Mindkét talpon megtalálható, de a kisebb rész (kb. egy kisujj körömnyi terület) a jobb talpon, a nagyobb pedig a bal talpon található. A vese magasságában helyezkedik el, a gyomor és a nyombél találkozásánál. 1-2 percig finoman masszírozzuk, húzó mozdulattal. A jobb talpon a talpél irányába, a bal talpon pedig a vese irányába masszírozzuk.

13. máj: csak a jobb talpon található, a 4-5. lábujj vonalában, a gyomor magasságában. Körkörösen 0,5-1 percig finoman masszírozzuk.

14. epehólyag: a máj területén található, annak a gyomorhoz közelebbi szélén. Pontnyomással 0,5-1 percig finoman masszírozzuk.

III. szakasz

15. vékonybél: a vastagbél által körbe határolt terület. A húgyhólyag felett, a belső talpéltől a vese szélének vonaláig terjed. Lefelé húzó mozdulattal masszírozzuk az egész területet 1-2 percig középerősen.

16. féregnyúlvány: csak a jobb talpon található a sarokpárna felett, a külső talpéltől kb. fél cm távolságra. Pontnyomással 0,5 percig középerősen masszírozzuk.

17. felszálló vastagbél: a féregnyúlványtól (jobb talp) indul felfele a külső talpéllel párhuzamosan a vese alsó vonaláig, megkerülve a vékonybél területét. Felfele, a lábujjak irányába, húzó mozdulattal masszírozzuk 1-2 percig, középerősen, erősen.

18. haránt vastagbél: a felszálló ág folytatása vízszintes irányba egészen a belső talpélig a nyombél alatt, majd folytatódik tovább vízszintesen a bal talpon. Jobb talpon a belső talpél irányába, bal talpon a belső talpél felől a külső talpél felé masszírozzuk húzó mozdulattal 1-2 percig középerősen, erősen.

19. leszálló vastagbél: a bal talpon a haránt vastagbél folytatásaként lefele kanyarodik a sarokpárna irányába, majd ismét egy kanyart ír le a húgyhólyag felé, körbe fogva a vékonybelet. Lefele a sarokpárna irányába, a talpél mentén, majd elkanyarodva a belső talpél felé masszírozzuk húzó mozdulattal, 1-2 percig középerősen, erősen.

20. végbél: (csak a bal talpon) a vastagbél folytatása, amely a húgyhólyag felső széléig tart. Pontnyomással 1 percig középerősen, erősen masszírozzuk.

21. végbél kiegészítő: a külső és belső oldalon, a sarokpárna élének közepén található. Pontnyomással 1 percig középerősen, erősen masszírozzuk.

22. végbélnyílás: (csak a bal talpon) a húgyhólyag felső és belső széle mellett, a végbél terület végén található. Pontnyomással 1 percig középerősen, erősen masszírozzuk.

23. végbélnyílás kiegészítő: mindkét lábon a láb belső oldalán a sarok ívének a közepén található. Pontnyomással 1 percig középerősen, erősen masszírozzuk.

24. aranyér: az Achilles-in mentén felfele, a térd irányába húzó mozdulattal 1 percig, finoman, középerősen masszírozzuk.

25. hasfal: a lábfejen a lábujjak és a boka közötti területet megfelezve a bokához közelebbi terület. A boka irányába húzó mozdulattal 1-2 percig finoman, középerősen masszírozzuk.

A nyomtatható szöveges leírást itt találod: Légzőrendszer – nyomtatható

 1. orr: a nagylábujj belső talpélének közepén kb. egy ujjbegynyi terület. Fentről lefele 1 percig, középerősen, erősen masszírozd.
 2. homloküreg: a talp felöli oldalon a lábujjak ujjbegyén található. A nagylábujjon a körömhöz legközelebb eső kicsi részt hagyd ki. Oldalirányba, oda-vissza vagy egyirányba masszírozd 1-2 percig középerősen, erősen.
 3. arcüreg: a nagylábujj körmének a két oldalán. A köröm közepétől lefele a köröm szélének vonala mentén, kb. még egy ugyanekkora területet érintve. 1 percig középerősen masszírozd lefele, a lábujj töve irányába.
 4. mandulák: a nagylábujj köröm alatti ízületétől lefele, egy képzeletbeli függőleges középvonal két oldalán található, (a homloküreg vonalában, de az állkapocs alatt). Lefele, a lábujj töve irányába, 1 percig középerősen masszírozd.
 5. torok, garat: a nagylábujj tövénél a nagylábujj közepétől a belső talpél vonaláig. 1 percig középerősen az ujjaktól a lábél irányába, vagy oda-vissza.
 6. gégefő: a lábfejen az első és a második ujj között a lábujjak tövénél. 0,5 percig középerősen, pontnyomással masszírozd.
 7. légcső: A nyelőcsővel azonos területen: talpon az első és a második lábujj tövétől indul lefele a nagylábujj talppárnája mellett, de csak a talppárna közepéig. Lefele masszírozd húzó mozdulattal 1 percig középerősen.
 8. tüdő, hörgők: a talppárnán 2-4. lábujj közötti területen, kb. a gyomor felső területéig. A lábujjaktól a sarok irányába masszírozd hüvelykujjal, az ujjak bütykeivel, vagy az ujjbegyekkel 1-3 percig középerősen, erősen.
 9. rekeszizom: a lábfejen a lábujjak és a lábfej-lábszár találkozás pontjának a területét felezi meg (a lábfej legmagasabb pontján áthaladó ív), lábéltől lábélig tart. 1 percig középerősen oda-vissza mozdulattal.
 10. mellkas bordák: a rekeszizom és a lábujjak közötti terület. Az ujjaktól a térd irányába húzó mozdulatokkal az egész felületet 1-2 percig középerősen.

A nyomtatható szöveges leírást itt találod: Szív és érrendszer – nyomtatható

 1. szív: csak a bal talpon található, a 3-4. lábujjak vonalában, a tüdő alatti területen. Finoman, fél percig masszírozd körkörösen.
 2. szívkiegészítő zóna: a bütyök területén található a belső talpélen, de kicsit érinti a talpi, és a lábfej területét is. Hüvelykujjal vagy a tenyér közepével körkörösen masszírozd 1-2 percig finoman.
 3. vérnyomás harmonizálás: a lábfejen a lábujjaktól a rekeszizomig, a két lábél közötti terület. Lefele és felfele is masszírozd, mind a négy ujjal simítsd oda-vissza ezt a területet 30-60 másodpercig finoman, középerősen.
 4. vérnyomás emelése: a lábfejen a 4-5. lábujjak tövétől indulva kb. 1 cm-es terület a boka irányába. Rövid ideig, 10-30 másodpercig finoman, középerősen masszírozd. Csak akkor alkalmazd, ha biztos vagy benne (lehetőleg vérnyomásmérővel ellenőrizve), hogy nagyon alacsony a vérnyomásod.
 5. vérnyomás csökkentése: a belső bokától indulva a sípcsonton húzódik a térd irányába. Nem a lábszár elülső és nem is az oldalsó felszínén, hanem a kettő közötti területen, középen. 10-60 másodpercig finoman, középerősen masszírozd a térd irányába húzó mozdulattal 3-4 ujjal. Szintén csak akkor alkalmazd, ha igazoltan magas a vérnyomásod.

A nyomtatható szöveges leírást itt találod: Nyirokrendszer – nyomtatható

 1. fej nyirokútjai: a lábujjak közötti bőrredő. A mutató és a hüvelykujjal átfogva csipegesd ezt a területet 1 percig, finoman, középerősen (szinte mindenkinél fájdalmas ez a terület).
 2. mellkasi nyirokfőtörzs: a lábfejen az 1-2. ujj közötti területtől indul a lábfej irányába kb. a mellkas területének feléig. Húzó mozdulattal, 0,5-1 percig finoman, középerősen masszírozd.
 3. hónalj nyirokterülete: a kisujj alatti párna végén helyezkedik el. Húzd végig az ujjad a kislábujj tövétől a talpélen és a domborulat utáni mélyedés a terület. Nagyobb rész a talpon, kisebb része a lábélen található. Oda-vissza masszírozd 0,5-1 percig finoman, középerősen.
 4. mell nyirokterülete: a lábfejen a 3. lábujj alatt (kissé érinti a 2. és a 4. ujjat is) a mellkas területén található. Körkörösen masszírozd 1-2 percig finoman, középerősen.
 5. vékony- és vastagbél nyirokterülete: a teljes vékonybél és vastagbél területét együtt masszírozd lefele, húzó mozdulattal 1-2 percig középerősen. Masszírozhatod az ujjbegyekkel, de a behajlított ujjak ujjperceivel is.
 6. mandulák: a nagylábujj köröm alatti ízületétől lefele, egy képzeletbeli függőleges középvonal két oldalán található, (a homloküreg vonalában, de az állkapocs alatt). Lefele, a lábujj töve irányába, 1 percig középerősen masszírozd.
 7. csecsemőmirigy: a belső talpélen a bütyök alatti mélyedésben található. Pontnyomással 0,5 percig finoman masszírozd.
 8. lép: csak a bal lábon található, a külső talpél közelében, a vastagbél felett, a szív alatt, a vese alsó részének vonalában. Körkörösen 0,5-1 percig középerősen.
 9. féregnyúlvány: csak a jobb talpon található a sarokpárna felett, a külső talpéltől kb. fél cm távolságra. Pontnyomással 0,5 percig középerősen masszírozd.
 10. altest nyirokterülete: a belső boka feletti terület a sípcsont irányába. Íves terület, oda-vissza masszírozd 1 percig középerősen.
 11. felsőtest nyirokterülete: a külső boka felett található terület a sípcsont irányába. Íves terület, oda-vissza masszírozd 1 percig középerősen.
 12. lágyék nyirokterülete: a két boka közötti terület a lábfeji oldalon. A térd irányába húzó mozdulattal masszírozd 1 percig középerősen.
 13. medence nyirokterülete: a külső és belső bokák alatti és mögötti terület. Körkörösen, a belső területet kikerülve masszírozd 1 percig középerősen.
 14. comb nyirokterülete: a külső és a belső oldalon, a medence területétől az Achilles-in vonala mentén a térd irányába, kb. 2 cm széles sáv. Húzó mozdulattal 1 percig, középerősen.

Itt találod azt a kis táblázatot, amelyet ha kinyomtatsz, fel tudod rá jegyezni, hogy milyen érzéseket, érzeteket, változásokat, válaszreakciókat tapasztalsz a talp masszázsa közben. 

Az érzetek rublikába írd bele, hogy melyik reflexponton érezted az elválatozást, fájdalmat, vagy bármilyen érzetet. Elég csak a számát beírni. 

  • Fontos, hogy mikor masszíroztál (dátum, plusz óra, vagy napszak).
  • Melyik szervrendszer melyik reflexpontján éreztél fájdalmat, kellemetlenséget (Elég csak a számát beírni). 
  • Megjelent-e bármilyen válaszreakció a szervezetedben. Mi volt ez, a masszázs után mennyi idővel érzékelted (hány óra, nap) és mennyi ideig tartott.
  • Illetve bármi egyéb megjegyzés, amit fontosnak tartasz feljegyezni.

Minden masszázshoz nyomtass ki egy lapot, töltögesd rendszeresen és figyeld a változásokat!

Itt találod a javaslatomat, hogy milyen gyakran masszírozd a talpad és milyen rendszerességgel.

Hétfő: Vizeletkiválasztó rendszer + Szív és érrendszer

Kedd: Emésztőrendszer

Szerda: –

Csütörtök: Légzőrendszer

Péntek: –

Szombat: Nyirokrendszer

Vasárnap: –

Hétfő: Vizeletkiválasztó rendszer + az a terület, amivel probléma van (pl. vékony- és vastagbél)

Kedd: –

Szerda: Emésztőrendszer

Csütörtök: –

Péntek: Szív és érrendszer + Légzőrendszer

Szombat: –

Vasárnap: Nyirokrendszer

Hétfő: –

Kedd: Vizeletkiválasztó rendszer + az a terület, amivel probléma van (pl. gyomor vagy belek)

Szerda: Nyirokrendszer

Csütörtök: Légzőrendszer

Péntek: Szív és érrendszer

Szombat: Emésztőrendszer I. + II.

Vasárnap: Emésztőrendszer III.

Hétfő: –

Kedd: –

Szerda: –

Csütörtök: –

Péntek: –

Szombat: Vizeletkiválasztó rendszer + Emésztőrendszer I. + II + III.

Vasárnap: Szív és érrendszer + Légzőrendszer + Nyirokrendszer

A fenti 4 lehetőség csak példa. Próbáld meg úgy beépíteni a heteidbe, napjaidba a talp önmasszázsát, hogy igazodjon a már megszokott rutinodhoz. így sokkal könyebb lesz szokássá alakítani. 

Pl. tudod, hogy hétvége egy kicsit ráérősebb, akkor hétvégén masszírozz többet. Mondjuk akkor válaszd az emésztőrendszert vagy a nyirokrendszert (mindkettő kicsit több időt igényel, de bele kell majd férnie max. 30 percbe). De ha van elég időd, akkor hozzátehetsz még egy rövidebb masszázst is.  Vagy azt a területet, amelyekkel problémák vannak. 

Hétközben pedig válassz egy-egy rövidebb ideig tartó masszázst (5-10 perc, pl. szív és érrendszer, légzőrendszer vagy vizeletkiválasztó rendszer).

Próbáld mindig azonos időben vagy legalábbis egy szokásos esti tevékenységedhez igazítani, így könnyebben válik rutinná. Pl. közvetlenül lefekvés előtt vagy vacsora előtt vagy zuhanyzás előtt/után.

Ha szabadabb az időbeosztásod, akkor válaszd a reggelt. Indítsd ezzel a napot, főként, ha nálad egy felpörgött állapot jelentkezik válaszreakcióként. 

Ha azt tapasztalod, hogy nálad fáradtságot okoz vagy túl megterhelőnek találod a teljes talpmasszázst, akkor minden nap csak egy-egy szervrendszert válassz és csak azt masszírozd meg. Majd másnap egy másik területet. Így nem terheled túl magad és az idődbe is belefér.

Minden esetben jegyezd fel azt, hogy melyik nap mit masszíroztál. Erre is jó a fenti táblázat. Így nem fogod összekeverni, elfelejteni, illetve így látni fogod, ha valamelyik terület egy ideje kimaradt a masszázsok során.

Gyakorolj sokat és ha bármi kérdésed van, keress nyugodtan!