fbpx

3 tipp a szervezet öngyógyító képességének növelésére

Gyenei Ágnes

Gyenei Ágnes

A szervezet öngyógyító képességének növelése

A szervezet öngyógyító képességének növelése

A szervezetnek van egy öngyógyító képessége, amely tökéletesen működik, ha nem gátoljuk a tevékenységében. A szervezet öngyógyító képességének növelése nagy részben rajtunk múlik. Azonban rengetek olyan külső és belső tényező van, amellyel megakadályozzuk, hogy jól tudjon működni.

A szervezet öngyógyító képességének növelése

Ilyen külső tényezők lehetnek a gyógyszerek, vegyszerek, az élelmiszerekben lévő adalékanyagok, a táplálkozás során bennünk felhalmozódott salakanyagok, kevés folyadék, stb. Belső káros tényezők pedig a negatív gondolatok, amelyek ugyanolyan megbetegítő tényezők lehetnek, mint pl. a vegyszerek. Ilyen belső negatív gondolat a düh, harag, idegesség, gyűlölet, aggódás, stb.

Ha mindezeket nem iktatod ki az életedből, akkor a szervezeted öngyógyító képessége nem fog tudni jól működni. Ugyanakkor segíteni, támogatni mégis tudod, leginkább a természetgyógyászat módszereivel vagy egyszerűen csak a józan paraszti ésszel. Mindjárt el is mondom mire gondolok.

A természetgyógyászat szinte minden ágának az alkalmazása nagy segítség a szervezet öngyógyító folyamatainak. Legyen az gyógytea, illóolaj, akupresszúra, légzőgyakorlat, keleti mozgásforma, reflexológia, relaxálás. A legideálisabb az lenne, ha használni tudnál ezek közül minél többet, lehetőleg szakember segítségével. Azaz minél többet építs be a mindennapjaidba.

Mi befolyásolja az egészségünket? Melyek az egészséges életmód alapelvei? Ebben a bejegyzésben találsz egy remek grafikont, ami jól szemlélteti azt, hogy leginkább mi magunk tehetünk az egészégünk állapotáról.

Most meg is mutatok Neked 3 olyan egyszerű „eszközt”, amellyel a fentebb felsorolt negatív hatások egy részét el tudod kerülni vagy legalább azok hatását mérsékelni.

A szervezet öngyógyító képességének növelése

Alapos rágás

Mint ahogy már Hippokratész is megmondta: „Minden betegség a belekben kezdődik!” Vagyis az emésztőrendszer állapota nagyon fontos a szervezet egészségét tekintve is. Az emésztés azonban nem a beleknél kezdődik, hanem már a szájban. Éppen ezért fontos, hogy evés közben nagyon alaposan rágd meg a falatot, szinte már pépesen nyeld le.

Lehet, hogy ez így elsőre gusztustalanul hangzik, de már ezzel az első lépéssel, nagyon sokat segítesz a szervezeted öngyógyító képességének.

Ugyanis már a szájban, evés közben elkezdődik az emésztés.

Az étel összekeveredik a nyállal, amelynek enzimje már a szádban elkezdi a bontó folyamatokat. Innen a nyelőcsövön át a gyomorba jut az étel, ahol folytatódik az emésztés.

Csakhogy egyrészt, ha túl sok meg nem rágott étel kerül a gyomorba, illetve túl nagyok a lenyelt falatok, akkor nem lesz alapos az ételek lebontása. Így, emésztetlen ételdarabok kerülnek tovább a bélbe. Viszont ezek nem képesek felszívódni a bélfalon, így nem jutnak el a sejtekhez és azok nem kapják meg a számukra szükséges tápanyagokat. Így a sejtek éhezni fognak és a feladatukat sem tudják ellátni.

Továbbá egy részük nem tud távozni a vastagbélből, mert beülnek, lerakódnak a bélbolyhok közé, így annak tápanyag felszívó felülete csökken. Ezzel pedig nagymértékben leterheli a bélrendszert, és gyengítve a szervezetet.

Éppen ezek miatt fontos, hogy segíts az emésztőrendszerednek azzal, hogy alaposan megrágod az ételt. Legkönnyebben ezt úgy tudod elérni, hogy egyszerre csak kis falatokat teszel a szádba, és azt jó sokáig rágod, forgatod a szádban, majd csak akkor nyeled le, ha jó pépes lett. Így már könnyű dolga lesz a gyomrodnak és a beleidnek is.

Több folyadék

Ahogy a vendégeimmel beszélgetek, sajnos egyre gyakrabban találkozom azzal, hogy milyen keveset isznak. Vizet. Természetesen nem lehet pontosan meghatározni, hogy kinek mennyi folyadékra van szüksége, hiszen ez függ a súlytól, kortól, fizikai aktívitástól is. Éppen ezért fontosabb az, hogy figyeld a szervezeted jelzéseit.

A szervezet öngyógyító képességének növelése elősegíthető ha odafigyelsz a napi folyadék bevitelre.

Ha már a szádban, nyelveden, ajkaidon érzed, hogy vizet kíván, azaz szomjas vagy, az már egy komoly figyelmeztető jel a tested részéről. Ekkor már a sejtjeid igencsak szomjaznak. Szóval ne várd meg, amíg szomjas leszel.

Ha Te általában csak keveset (0,5-1 liter) iszol, és iszonyatos soknak tűnik a 2-3 liter, akkor se keseredj el! Nem azt mondom, hogy holnaptól, ha törik, ha szakad meg kell innod a napi adagodat.

Kezdj kicsiben! Ma igyál csak egy pohárral többet. Holnap kettővel, majd szépen emeld naponta, kétnaponta az adagot, míg eléred a minimum 2,5 litert.

Ha minden egyes nap megiszod a megfelelő mennyiségű tiszta vizet, akkor kisebb az esélyed a betegségekre.

Pár tipp, hogy könnyebben lecsússzon az a 2-3 liter víz.

Tegyél az íróasztalodra egy min. 0,5 l-es, vagy egy 1,5 l-es ásványvizes palackot, kulacsot. Ha szem előtt van, gyakrabban iszol. Ha így is elfelejtenél inni, állítsd be a telefonod ébresztőjét 20-30 percre, igyál majd időzítsd újra.

Vagy keress egy lehetőleg egyenes falú 1 literes palackot, vagy átlátszó kulacsot és jelöld be a vonalakat a képen látottak alapján (9 vonal, fél órás jelölésekkel). És idd az időnek megfelelően a vizet. Azaz reggel 8-kor még tele az üveg, délre pedig el kell fogyni a víz mennyiségnek. Délután pedig ugyanígy. Ennek két előnye is van. Egyrészt látod, hogy eddig már mennyit ittál, illetve tudod kalibrálni, hogy egyenletesen oszd el a délelőtt/délután folyamán a víz mennyiségét. És ne egyszerre kelljen meginnod a fél üveget.

Ha nem szereted a sima vizet, akkor készíts gyümölcsös vizet: tegyél az üveg vízbe feldarabolt gyümölcsöket (citrom, narancs, eper, stb.), vagy a kedvenc gyümölcslevedet vagy az általad frissen préselt gyümölcslevet hígítsd fel jó sok vízzel. De tehetsz a vízbe uborkát, gyömbért, mentát is. Ez a nyári melegben még frissít is.

Kemikáliák kerülése

A szervezet öngyógyító képességét nagy mértékben befolyásolja, hogy miylen anyagokkal, vegyszerekkel érintkezel rendszeresen. Ne használj sem a háztartásban, sem a kertben erős vegyszereket. Szinte mindent lehet pótolni természetes anyagokkal, amelyek nem károsítják a szervezeted (sem a környezetet).

Ugyanígy lehetőleg természetes alapanyagú kozmetikai szereket használj. A legjobb, ha ez bio minősítéssel ellátott, de legalább a nagy része természetes anyag legyen.

Már azzal sokat tudsz segíteni a szervezeted öngyógyító folyamatainak, ha nem küldesz nap mint nap újabb adag méreganyagot a testedbe a bőrödön keresztül.

Ezen az oldalon találsz egy szuper összefoglalót ezzel kapcsolatban, melyek azok az összetevők, amelyek károsak a szervezetedre: http://biokozmetikumok.hupont.hu/3/mit-erdemes-tudni-a-vegyszerekrol-es

Ha már ezt a 3 tipped napról-napra betartod, sokat teszel önmagadért és az egészségedért!

Gyenei Ágnes

Gyenei Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

8 ok, amiért reflexológus lettem

8 ok, amiért reflexológus lettem Ez a poszt egy kicsit személyesebb hangvételű lesz, de szeretném, ha jobban megismernél.  2011-ben volt egy magánéleti válság az életemben, ami elindított a természetgyógyászat irányába. Közel két év volt, mire megkaptam a bizonyítványt, hiszen 4

Tovább olvasom »

Talp önmasszázs feljegyzések

Amikor saját magadnak masszírozod a talpad, biztosan lesz egy-két észrevételed ezzel kapcsolatban. Pl.: Ezeket érdemes feljegyezni, mert késöbb nagy segítséget fog adni számodra. Készítettem egy egyszerű táblázatot, amelyet le tudsz tölteni és kinyomtatni, hogy masszázs közben vagy inkább utána fel

Tovább olvasom »