fbpx

Melyek az egészséges életmód alapelvei

Gyenei Ágnes

Gyenei Ágnes

Mit jelent maga az egészség, az egészséges életmód? Mit jelent egészségesnek lenni, egészségesen élni?

Próbáltad már megfogalmazni magadban mi az egészség! Sikerült? Egyszerűnek tűnő feladat, de mégsem az.

Sokan úgy gondolják, hogy akkor egészséges valaki, ha nem beteg. De sajnos ez nem igaz teljesen.

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem csupán a betegség hiánya”. (Wikipedia) Valójában az egészség egyfajta egyensúlyt jelent, amely testi, lelki és szociális szinten is meg kell, hogy mutatkozzon.

Egészséges életmód

Tudtad, hogy ötféle egészséget különböztetnek meg a tudósok?

Ugyanis létezik biológiai, lelki, mentális, emocionális és szociális egészség.

A biológiailag egészséges vagy, ha a szervezeted fizikai szinten megfelelően működik. Azaz nincsenek szervi, testi problémáid.

Lelkileg akkor vagy egészséges, amikor minden alapvető érzelmi szükségleted rendelkezésedre áll. Legyen az a szeretet, a biztonság, a megelégedettség, a társadalmi támogatottság érzése vagy bármilyen érzelmileg, lelkileg számodra szükséges tényező.

A mentális egészség során megvan benned a tanulási képesség és a tanulási hajlandóság, illetve tiszta a gondolkodás képessége.

Az emocionális egészség során megfelelően ki tudod fejezni az érzelmeidet és fel is tudod ismerni mások érzelmeit.

A szociális egészség alapja, hogy mennyire tudsz másokkal lehetőleg egészséges kapcsolatot kialakítani

Azonban a valódi egészséghez mind az öt terület egészségére szükség van, illetve fontos, hogy ezek harmóniában álljanak egymással.

Viszont vannak különféle külső és belső tényezők, amelyek befolyásolják az egészségedet. Ezt legjobban egy ábrával lehet megmutatni:

11% egészségügyi ellátás

Ezen az ábrán jól látható, hogy az egészségügyi ellátás szerepe elég elenyésző az emberi egészséget tekintve. Ez a tényező az egészségügyi ellátás meglétét vagy éppen hiányát jelenti. (A mai egészségügy területén tapasztalható állapotokat elnézve azt mondanám, hogy szerencsére csak 11%-nyi ennek a szerepe.) Mégis sokan várják el az orvosoktól, hogy általuk legyenek egészségesek. Ezzel szemben sok esetben inkább az egyén felelőssége az, hogy eljár e rendszeresen szűrővizsgálatokra, vagy éppen mennyire figyel oda az egészségnevelésre, fejlesztésre, azaz mennyire figyel az egészséges életmódra.

19% környezeti hatások

Aztán ott vannak a környezeti hatások, amelyek már nagyobb százalékban van jelen, de még mindig csak 19%. Sajnos ezek egy részéről még mindig az ember, az emberiség tehet. Ugyanis a környezeti hatások alá tartozik a természeti környezet, mint pl. a levegő, víz, talaj minősége, a zaj és a hulladékok mennyisége is.

De ide sorolható a társadalmi környezet, ami a család, a barátok, a munkahelyet, a kultúrát és a szociális támogatási rendszert jelenti.

És különféle gazdasági feltételek is környezeti hatások. Ilyen a munkanélküliség, a gazdasági válásg, a nemzeti egészségvédő programok.

27% genetikai-biológiai tényezők

Sajnos nagyon sokan mondogatják azt, ha betegek lesznek, hogy erről a genetikája tehet, hogy ő ezt örökölte, mert már a nagynénje is… De az igazság az, hogy ezzel leginkább önmagukat akarják meggyőzni arról, hogy ők nem tehetnek a betegség kialakulásáról. Tény, hogy vannak olyan genetikai betegségek amelyek öröklődnek akkor is, ha mindent megtett ellene az illető. De a genetikai hajlam az csak egy lehetőség. Ha pl. a szüleidnek magas volt a vérnyomásuk, az nem jelenti azt, hogy neked is biztosan az lesz. Hacsak nem teszel érte meg sok-sok mindent, hogy neked is magas legyen, illetve sok mindent nem teszel meg azért, hogy nálad ne alakuljon ki.

Sajnos hajlamosak vagyunk e mögé bújni nagyon sok helytelen életmód miatt kialakult betegség indokaként.

43% ÉLETMÓD

És itt jön a nyertes a maga 43%-ával, ez pedig az ÉLETMÓD.

43%!!

Az közel a fele az egészséget befolyásoló tényezőnek. Azaz, ha betegek leszünk, akkor nagy valószínűséggel mi okoztuk annak kialakulását a helytelen életmóddal.

De mi is az életmód?

Minden olyan tevékenység, amelyet rendszeresen végzel. Mint pl. munka, táplálkozás, testmozgás, szórakozás, pihenés, relaxálás, stressz, káros szenvedélyek.

De ide tartozik a szociális helyzet, anyagi, tárgyi feltételek, lehetőségek, amelyek már nem minden esetben csak rajtunk múlik. Aztán a különféle szükségletek: létszükséglet, önmegvalósítás, életcélok. És az indítékok, mint a helyes belső értékrend.

A fenti diagram jól láthatóan megmutatja azt, hogy az életmódod az, ami leginkább befolyásolja egészségedet. Ez lehet, hogy számodra is jó hír, hiszen amíg a genetikádon nem tudsz változtatni, addig az életmódodon igen! A tiéd a felelősség, hogy hogyan élsz, mit teszel vagy mit nem teszel meg az egészségedért. Az egészséges életmódot választod vagy nem.

Az egészség nem egyetlen tett, hanem szokásaink összessége. Azzá válunk, amit rendszeresen teszünk.” – Arisztotelész

Az egészséges életmódnak több összetevője van:

  • egészséges táplálkozás
  • rendszeres testmozgás
  • helyes napirend kialakítása: munka-pihenés-szórakozás egyensúlya
  • káros szenvedélyek elkerülése
  • a természet tisztelete, szeretete és a természetes környezetben való időtöltés
  • személyes higiénia


Ha szeretnél még több cikket olvasni az egészséges életmód témájában, kattints a lenti gombra és kérd az ingyenes olvasnivalókat:


Gyenei Ágnes

Gyenei Ágnes

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

8 ok, amiért reflexológus lettem

8 ok, amiért reflexológus lettem Ez a poszt egy kicsit személyesebb hangvételű lesz, de szeretném, ha jobban megismernél.  2011-ben volt egy magánéleti válság az életemben, ami elindított a természetgyógyászat irányába. Közel két év volt, mire megkaptam a bizonyítványt, hiszen 4

Tovább olvasom »

Talp önmasszázs feljegyzések

Amikor saját magadnak masszírozod a talpad, biztosan lesz egy-két észrevételed ezzel kapcsolatban. Pl.: Ezeket érdemes feljegyezni, mert késöbb nagy segítséget fog adni számodra. Készítettem egy egyszerű táblázatot, amelyet le tudsz tölteni és kinyomtatni, hogy masszázs közben vagy inkább utána fel

Tovább olvasom »