fbpx

Talptérképek II.

Kattints arra a színes téglalapra, amelyiket szeretnéd megnézni.

A nyomtatható szöveges leírást itt találod: Agy és idegrendszer – nyomtatható

1. fejtető (agykéreg)
A nagy lábujj ujjbegyének legmagasabb területe, közvetlenül a köröm mögött. Oda-vissza masszírozva 0,5-1 p. finoman, középerősen.
Kemény tapintású memóriazavar és Alzheimer-kór esetén.

2. nagyagy
A talpon a nagylábujj párnás része (kivéve a 3-4-5. pont). Fentről lefele 1-2 p. finoman masszírozva.

3. halánték
a nagylábujj belső oldalán, az a felület, ahol érintkezik a 2. lábujj felületével. Fentről lefele vagy körkörösen masszírozva 0,5-1 p. finoman, középerősen.

4. kisagy
a nagylábujj talpi felületén, a 2. lábujj felé eső területen, a lábujj alsó harmadában egy jól látható, ujjbegynyi kidudorodó rész. Masszázsa körkörösen, 1-2 p, finoman, középerősen.

5. nyúltagy
A nagylábujj középvonalában, a lábujj tövében, a kisagy területe mellett található. Borsónyi terület, fentről lefele, 1-2 p, finoman, középerősen masszírozd.

6. agyalap
A nagylábujj talpi részén, a párnás rész alsó területén végig futó vékony, vízszintes vonal. Vízszintesen oda-vissza 1-2 p, finoman, középerősen masszírozd.

7. nyakszírt, tarkó
A talpi részen, nagylábujj tövében, középvonaltól a 2. lábujj irányába tartó terület. 1-2 p, finoman, középerősen masszírozd.

8. nyaki csigolyák
a talp belső élén, a nagylábujj 2. ujjpercén (az orr területétől a szívkiegészítő terület közepéig.) A lábujjtól a boka irányába masszírozd 1-2 p, finoman, középerősen.

9. háti csigolyák
a talp belső élén a nyakcsigolya folytatásában (a szívkiegészítő terület közepétől a húgyhólyag területének kezdetéig). A lábujjtól a boka irányába masszírozd 1-2 p, finoman.

10. ágyéki csigolyák
a hátcsigolyák folytatásában követi a lábboltozat ívét (félkörben körbeveszi a húgyhólyagot)

11. plexus solaris (napfonat)
a talpon a behajlított lábujjak során a talppárna alatt megjelenő mélyedés, átfogási területe a lábfej legmagasabb pontja.

12. isiász ideg
a sarokpárna kezdetének vonala

A nyomtatható szöveges leírást itt találod: Hormonrendszer – nyomtatható

1. Tobozmirigy
A nagylábujj belső oldalán, a 2. lábujj felöli részén, ahol a köröm íve elkezdődik. Ez egy apró terület (kisebb borsószem méretű). Pontnyomással 0,5 percig, finoman, középerősen.

2. Hipofízis (agyalapi mirigy)
A nagylábujj talp felöli részének a közepe. Borsó nagyságú terület. Pontnyomással 0,5 percig, finoman, középerősen.

3. Pajzsmirigy
A talpon a nagylábujj és a 2. lábujj közötti terültről indulva végig követi a nagylábujj alatti talppárna ívét 2-3 mm szélességű sávban. Masszázsa fentről lefele, illetve ívben 0,5 percig, középerősen.

4. Pajzsmirigy kiegészítő
A talpon a nagylábujj alatti talppárnának kb. fele, közvetlenül a pajzsmirigy zóna mellett. Masszázsa fentről lefele 0,5 percig, középerősen.

5. Mellékpajzsmirigy
A belső talpél talp felöli részén, a nagylábujj töve alatti terület, az ízületi mélyedésben. Oda-vissza vízszintesen 0,5 percig, finoman, középerősen.

6. Csecsemőmirigy
A belső talpél talp felöli részén a bütyök alatti területen. A gyomor felső részén, a külső talpélen. (Kis része a lábfejen illetve a talpi részen is található.) Oda-vissza vízszintesen 1 percig, középerősen.

7. Hasnyálmirigy
Mindkét talpon megtalálható, de a kisebb rész (kb. egy kisujj körömnyi terület) a jobb talpon, a nagyobb pedig a bal talpon található. A vese magasságában helyezkedik el, a gyomor és a nyombél találkozásánál. 0,5-1 percig finoman masszírozzuk, húzó mozdulattal. A jobb talpon a talpél irányába, a bal talpon pedig a vese irányába masszírozzuk.

8. Mellékvese
Közvetlenül a vesék felett található, lencse nagyságú terület. 10-30 mp finoman, pontnyomással.

9. Ivarmirigyek (petefészkek, herék)
A külső boka alatt és mellett, az a terület, amelyet a medence nyirokterülete (5/13.) körbe ölel. 1-2 percig, középerősen körkörösen.

10. Ivarmirigyek kiegészítő
A sarokpárna közepén egy ujjbegynyi terület. Körkörösen 1-2 percig, középerősen, erősen.