fbpx

Talptérképek 1-2.

reflexzónás talptérkép
 1. vese: a 2-3. lábujj között lefele, a talppárna aljától 1 ujjbegynyire. Masszázsa körkörösen vagy pontnyomogatással 2 percig középerősen
 2. húgyvezeték: a vese alsó részéről induló és a húgyhólyagot összekötő vonal. A vesétől a hólyag felé masszírozzuk húzó mozdulattal, 0,5 percig középerősen.
 3. húgyhólyag: a belső talpélen a sarokpárna előtti kissé kidudorodó terület. Kisebb része található a talpi területen, nagyobb része a talp belső oldalán. Masszázsa körkörösen 2 percig középerősen.
 4. húgycső: a húgyhólyag területétől a sarok és a belső boka közötti képzeletbeli vonal közepe felé mutat. Kb. fél cm hosszú. Iránya a hólyag felől a boka és a sarok közötti mélyedés felé, finoman vagy középerősen 0,5 percig.

Ha mésztőrendszer szöveges leírását ki szeretnéd nyomtatni, kattints ide: Nyomtatható

I. szakasz

 1. szájüreg: a nagylábujj lábfej felöli részén a köröm alatti területtől a lábujj tövéig. A körömtől lefele masszírozzuk 0,5 percig, középerősen.
 2. állkapocs: nagylábujj lábfej felöli részén az első és a második ujjperc ízesülésének területe vízszintesen. Vízszintesen oda-vissza masszírozzuk 0,5 percig középerősen.
 3. fogak: a lábujjak köröm alatti vízszintes területe. Oda-vissza masszírozzuk 0,5 percig erősen.
 4. nyelv: a szájüreg területének közepe függőleges sávban. 0,5 percig középerősen masszírozzuk, lefelé.
 5. torok, garat: a nagylábujj tövénél a belső talpéltől a nagylábujj közepéig. 1 percig középerősen a lábéltől az ujjak irányába. (kampós-forgatásos technika – nyak)
 6. gégefő: a lábfejen az első és a második ujj között a lábujjak tövénél. 0,5 percig középerősen, pontnyomással masszírozzuk.
 7. nyelőcső: talpon az első és a második lábujj tövétől indul lefele a nagylábujj talppárnája mellett. Lefele masszírozzuk húzó mozdulattal 0,5 percig középerősen.

II. szakasz

8. gyomor: a nagylábujj párnája alatt egy ujjbegynyi terület. Körkörösen vagy lefele húzva 1-2 percig középerősen.

9. gyomorszáj: csak a bal talpon található, a nagylábujj és a második lábujj között, a gyomorterület felső részén. Pontnyomással 0,5 percig középerősen.

10. gyomorkapu: csak a jobb talpon található, a gyomor területének alsó és belső szélén. Pontnyomással 0,5 percig középerősen.

11. patkóbél (nyombél): a gyomor alatti területen található, egy ujjbegynyi terület. Körkörösen vagy lefele húzva 1-2 percig középerősen.

12. hasnyálmirigy: Mindkét talpon megtalálható, de a kisebb rész (kb. egy kisujj körömnyi terület) a jobb talpon, a nagyobb pedig a bal talpon található. A vese magasságában helyezkedik el, a gyomor és a nyombél találkozásánál. 1-2 percig finoman masszírozzuk, húzó mozdulattal. A jobb talpon a talpél irányába, a bal talpon pedig a vese irányába masszírozzuk.

13. máj: csak a jobb talpon található, a 4-5. lábujj vonalában, a gyomor magasságában. Körkörösen 0,5-1 percig finoman masszírozzuk.

14. epehólyag: a máj területén található, annak a gyomorhoz közelebbi szélén. Pontnyomással 0,5-1 percig finoman masszírozzuk.

III. szakasz

 

15. vékonybél: a vastagbél által körbe határolt terület. A húgyhólyag felett, a belső talpéltől a vese szélének vonaláig terjed. Lefelé húzó mozdulattal masszírozzuk az egész területet 1-2 percig középerősen.

16. féregnyúlvány: csak a jobb talpon található a sarokpárna felett, a külső talpéltől kb. fél cm távolságra. Pontnyomással 0,5 percig középerősen masszírozzuk.

17. felszálló vastagbél: a féregnyúlványtól (jobb talp) indul felfele a külső talpéllel párhuzamosan a vese alsó vonaláig, megkerülve a vékonybél területét. Felfele, a lábujjak irányába, húzó mozdulattal masszírozzuk 1-2 percig, középerősen, erősen.

18. haránt vastagbél: a felszálló ág folytatása vízszintes irányba egészen a belső talpélig a nyombél alatt, majd folytatódik tovább vízszintesen a bal talpon. Jobb talpon a belső talpél irányába, bal talpon a belső talpél felől a külső talpél felé masszírozzuk húzó mozdulattal 1-2 percig középerősen, erősen.

19. leszálló vastagbél: a bal talpon a haránt vastagbél folytatásaként lefele kanyarodik a sarokpárna irányába, majd ismét egy kanyart ír le a húgyhólyag felé, körbe fogva a vékonybelet. Lefele a sarokpárna irányába, a talpél mentén, majd elkanyarodva a belső talpél felé masszírozzuk húzó mozdulattal, 1-2 percig középerősen, erősen.

20. végbél: (csak a bal talpon) a vastagbél folytatása, amely a húgyhólyag felső széléig tart. Pontnyomással 1 percig középerősen, erősen masszírozzuk.

21. végbél kiegészítő: a külső és belső oldalon, a sarokpárna élének közepén található. Pontnyomással 1 percig középerősen, erősen masszírozzuk.

22. végbélnyílás: (csak a bal talpon) a húgyhólyag felső és belső széle mellett, a végbél terület végén található. Pontnyomással 1 percig középerősen, erősen masszírozzuk.

23. végbélnyílás kiegészítő: mindkét lábon a láb belső oldalán a sarok ívének a közepén található. Pontnyomással 1 percig középerősen, erősen masszírozzuk.

24. aranyér: az Achilles-in mentén felfele, a térd irányába húzó mozdulattal 1 percig, finoman, középerősen masszírozzuk.

25. hasfal: a lábfejen a lábujjak és a boka közötti területet megfelezve a bokához közelebbi terület. A boka irányába húzó mozdulattal 1-2 percig finoman, középerősen masszírozzuk.